kaosenlared.net

sehansuscrito163  quedan837 Objetivo 1000 suscriptor@s! 
23 Nov 2012

Drets socials i dret d’autodeterminació

Escrito por  Jordi Córdoba
Valora este artículo
(0 votos)
El dret d’autodeterminació, o dret a decidir, ha de ser un dret democràtic fonamental, però no tan sols en la relació de Catalunya amb l’estat espanyol, ara tan d’actualitat, sinó en una infinitat de temes que són bàsics en la nostra societat i en la nostra vida quotidiana.

Dret democràtic a decidir si estem d’acord amb modificacions constitucionals com la que es va fer l’any passat, sense cap mena de referèndum, per a prioritzar l’estabilitat pressupostària i el límit del deute per sobre de la despesa social. Dret a decidir si volem una banca pública que en comptes de dedicar-se a l’especulació, com fa sovint la banca privada, doni prioritat al crèdit a la petita i mitjana empresa, a l’economia social o a l’habitatge protegit. Dret a decidir si volem la dació en pagament i un major control sobre els crèdits i les hipoteques, o estem disposats a veure com la gent desesperada es llença per la finestra quan la van a desnonar.

Dret a decidir si volem una lluita decidida contra la corrupció, per evitar casos com els del Palau de la Música i tants altres. Dret a decidir si volem autopistes de peatge, siguin de l’estat o de la Generalitat o si volem una xarxa ferroviària de rodalies, regionals o de mitjana i llarga distància de qualitat, en comptes de dedicar gairebé tots els recursos econòmics per a infraestructures a l’alta velocitat.

Dret a decidir si volem continuar mantenint les centrals nuclears, o volem una clara aposta per les energies renovables i per l’estalvi energètic. Dret a decidir si volem privatitzar la gestió pública de l’aigua i els seus enormes potencials beneficis, com s’ha fet recentment amb l’empresa Aigües Ter-Llobregat.

Dret a decidir si volem un model de societat sense els actual índexs de desocupació, si volem la màxima protecció social per a les persones amb dependència, si volem una renda mínima garantida de ciutadania. Dret  a decidir si volem una sanitat pública i de qualitat o volem retallades i privatitzacions progressives, si volem pagar un euro per recepta, a més de bona part del cost dels medicaments que ja pagàvem fins ara. Dret a decidir si volem una escola pública de qualitat i una universitat amb igualtat d’oportunitats per a tothom, o bé una escola i una universitat elitistes i exclusives per als fills i filles de la gent amb més recursos.

Dret a decidir si volem una organització territorial amb delegacions del govern central i autonòmic, amb diputacions, vegueries, consells comarcals, mancomunitats i ajuntaments, o volem una màxima simplificació administrativa, sense que això signifiqui en cap cas l’acomiadament d’empleats públics. Dret a decidir si volem uns mitjans de comunicació públics i plurals, o només mitjans privats controlats per poderosos grups econòmics.

Dret a decidir si volem continuar mantenint els enormes privilegis de l’església catòlica, o volem que paguin religiosament els seus impostos, i decidir també si les festes oficials les proposa el govern o l’anomenada Santa Seu o altres confessions religioses, avui també molt implantades.

Dret a decidir sobre una qüestió tan important com la monarquia o la república com a forma d’estat. I dret d’autodeterminació o dret a decidir, evidentment, sobre quina relació volem mantenir amb la resta dels pobles de l’estat espanyol, una relació com l’actual, una relació federal o confederal o una plena independència, com ja hem tractat en anteriors articles.

 

You have no rights to post comments